top of page

Smerenia - virtute pe cale de disparitie.


Smeriti-va, dar, sub mana tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El sa va inalte (1Pet.5:6).
Ceea ce este rar, se gaseste greu si necesita interes, efort si multa lepadare de sine pentru a intra in posesia acestei virtuti scumpe si anume- Smerenia.


SMERÉNIE s. f. Atitudine umilă, supusă, respectuoasă; comportare modestă, plină de bună-cuviință. ♦ (Bis.) Evlavie, cucernicie, pioșenie.

cucernic, ~] 1 Supus. 2 Respectuos. 3 Cuviincios. 4 Modest. 5 Blând. 6 Devotat. 7 Drept. 8 Cuvios. 9 Obiectiv. 10-11 Calificativ de respect dat mai ales fețelor bisericești și bătrânilor. 12 Evlavios.


Exista o lege nescrisa in acest Univers in care se poate vedea faptul ca cei tari biruiesc pe cei slabi. Aceasta se poate observa incepand inca din natura pe care a creat-o Dumnezeu ca si ex. in regnul animal supravietuiesc cei puternici nimicind pe cei slabi.

Nu departe de acest fapt se afla si omul , iar aici cred ca exemplele sunt nenumarate daca mai punem in calcul si faptele istorice acumulate in toti anii ce au trecut.

In prezent avem suprematia popoarelor puternice in fata celor mai putin dezvoltate, aerul de mandrie care pluteste in jurul celor bogati si ineaca viata saracilor . Scara inalta pe care s-au urcat toti cei cu performante mai mult sau mai putin evidente in anumite domenii, iar viata simpla traita printre oameni le-ar aduce prea mare efort sa se poata cobori prin smerenie pe pamant.

Egoismul, egocentrismul , inaltarea eului au ajuns materie de lucru aproape la orice colt, promovata de gandirea societatii si infuzata cu forta prin atatea mijloace performante ce au ca scop despartirea noastra de Dumnezeu prin simplul fapt ca fac imposibila prezenta smereniei in inimile celor care au acest flagel de mandrie netratat.

Aceasta virtute pe cale de disparitie e inghitita nemilos de mandria ce domneste in inima omului neimpacat cu Dumnezeu sau a acelora care au ajuns sa-l cunoasca pe Dumnezeu dar s-au oprit din ,,invatare‘‘.

Asemanator cu raspandirea invizibila, in masa si rapida a virusului ce astazi tulbura natiunile se raspandeste si mai activ pacatul , acest ,,virus‘‘ care povoaca una din bolile asa de dificil de tratat si anume: MANDRIA. Ea se intretine pe neobservate prin impotrivirea constanta si neascultarea fata de Cuvantul lui Dumnezeu:

43. Eu am venit in Numele Tatalui Meu, si nu Ma primiti; daca va veni un altul, in numele lui insusi, pe acela il veti primi.

44. Cum puteti crede voi care umblati dupa slava pe care v-o dati unii altora, si nu cautati slava care vine de la singurul Dumnezeu? (Ioan 5:43,44)


De la cine sa invatam astazi smerenia?

Cuvantul lui Dumnezeu ne indeamna astfel:…. invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre. (Mat.11:29)

Domnul nostru Isus Hristos nu a vazut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu ,ci s-a dezbracat pe Sine Insusi si a luat chip de rob, facandu-se asemenea oamenilor.

La infatisare a fost gasit ca un om, S-a smerit si S-a facut ascultator pana la moarte, si inca moarte de cruce. (Fil 2:6,7,8)

De multe ori se intampla ca o cunostinta superficiala de Dumnezeu sa nu fie asezata pe un teren stabil de smerenie. Tragedia din zilele noastre este ca aparent exista multa cunostinta superficiala de Dumnezeu ce provine din inimi, si se indreapta spre inimi care nu vor sa invete smerenia. Exista multa rebeliune, impotrivire, iubire de sine, nesupunere pentru ca cei mai multi si-au dat invataori dupa poftele lor, si nu ar voi cu nici un chip sa guste macar putin din umilinta, rusinea, prigoana de care au parte toti ce traiesc cu evlavie in Hristos.

De aceea apostozia generala este mereu si mereu alimentata din plin pentru ca "multi chemati, putini alesi".

Cine invata de la Isus va gasi aceasta pretioasa si rara virtute, Smerenia.


Cum sa ne smerim?

De aceea, oricine se va smeri ca acest copilas va fi cel mai mare in Imparatia cerurilor. (Mat.18:4)

Exista nenumarate cai prin care Dumnezeu smereste pe om, si asta spre binele nostru.

Ca si material didactic pentru ucenici si pentru noi, Isus a luat acel copilas in brate aratandu-ne defapt inocenta si sinceritatea celor mici. Odata cu inaintarea in varsta prin prezenta pacatului in viata omului se constata o denaturare a acestor calitati divine.

Atunci cand mana tare a lui Dumnezeu apasa prin diferite incercari asupra noastra, suntem adusi in atelierul Lui Dumnezeu care prelucreaza in noi smerenia.

O minte curata, lipsita de prejudecati, fara povara gandurilor zilei de maine si o incredere totala in Parintele nostru ceresc va dovedi atitudinea de supunere in vietile noastre.


Asadar sa ne odihnim si sa ramanem ascultatori in bratele Mantuitorului nostru ca sa putem invata trairea in smerenie.

Am slujit Domnului cu toata smerenia, cu multe lacrimi si in mijlocul incercarilor pe care mi le ridicau uneltirile iudeilor. (Fapt.20:19)

……cu toata smerenia si blandetea, cu indelunga rabdare; ingaduiti-va unii pe altii in dragoste.(Efes.4:2)


Cum sa umblam smeriti?

Ti s-a aratat, omule, ce este bine, si ce alta cere Domnul de la tine decat sa faci dreptate, sa iubesti mila si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau? (Mica.6:8)

Dupa ce am stat si ascultat in bratele Mantuitorului vom putea umbla dar cu mare atentie, totdeauna smeriti fiindca in aceasta sta siguranta ca suntem insotiti de El. Multi nu doresc sa umble, nu doresc sa lucreze iar comfortul, nepasarea si iubirea de sine ii mentine blocati la starea de prunci nedorind sa experimenteze umblarea in smerenie cu Dumnezeu.

Insa cei care si-au adancit privirile intru-un mod staruitor in Cuvantul Domnului vor umbla fericiti cu Dumnezeu. (vezi Iacov 1:25)


De ce sa ne smerim?

…daca poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga si va cauta fata Mea, si se va abate de la caile lui rele - il voi asculta din ceruri, ii voi ierta pacatul si-i voi tamadui tara. (2Cron.7:14)

Cine cunoaste smerenia, cunoaste pe Dumnezeu si Dumnezeu cunoaste pe cei smeriti.

Acolo unde exista Smerenie, exista Dumnezeu, El acolo este prezent, e gata sa asculte, gata sa ierte si sa vindece.

O Doamne, nu exista alt vaccin in fata cumplitei epidemii de mandrie ce bantuie decat smerenia! E dureros la inceput pentru cei ce o accepta dar asigura imunitate in fata acestui virus pandemic numit ,,Pacat‘‘.

Smeriti-va, dar, sub mana tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El sa va inalte. (1Pet.5:6)

Oricine se va inalta va fi smerit; si oricine se va smeri va fi inaltat. (Mat.23:12)


Fiti binecuvantati!

320 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page